Össz pontszám: 41
Enteriőr
Kiszolgálás
Alapanyagok minősége
Ételek
Ár/érték arány
4 Évszak Palóc Bistorant
Étterem, melyért megéri a Mátrába utazni

Végre a Mátrában is igazán jót ehetünk - konstatáltuk a 4 Évszak Palóc Bistorantban tett látogatásunk után. A hely nem pusztán étterem, hanem komplex élményközpont, hiszen itt, Mátrafüred szívében, kiemelt, központi helyen működik a High-Tech Sportok Bázisa is. Ennek hála, nem csak a kulináris élvezeteknek, de az extrém sportoknak is hódolhatunk. Ők csakúgy, mint a Mátra, mind a négy évszakban izgalmas programokkal csábítanak minket.

De térjünk vissza az étteremhez, utunk legfontosabb állomásához.

Már első pillantásra feltűnik a legapróbb részletekig kidolgozott gyönyörű enteriőr és az egyedi bútorok. A földszinti kandallóban ropog a tűz, de akár a galériát is választhattuk volna egy kis elvonuláshoz. A slow travel hívei biztosan nem fognak csalódni az étteremben, hiszen - bár a helynek megvan a maga dinamikája - árad belőle a nyugalom.

Ehhez igazodik a szerviz is, mely figyelmes, fiatalos, és rendkívül hozzáértő: kiváló ajánlásokkal segít nekünk a választásban.

Remek ár-érték arányú á la carte és szezonális kínálat van. Az étlapon szereplő tételek között mindenki megtalálja a neki tetszőt: palóc ételek, kiegészítve szlovák jellegű ételekkel. Nem találkozunk szélsőségekkel, de nem is ez a cél. Helyi alapanyagokból kiváló tradicionális fogásokat készít modern tálalásban az igényes közönség számára Bakos Vince séf, aki korábban 4* superior hotelek konyháiban főzött. Az ételekre várni kell, hiszen minden frissen készül, de megéri. Akik egy finom ebéd/vacsora kedvéért nem szeretnének kimozdulni otthonról, azoknak házhozszállítás is elérhető a környező településekre.

Fontos még szót ejteni a borlapról, mely attól különleges, hogy kizárólag a Mátrai borvidékről származó legnemesebb borok szerepelnek rajta. Ajánlásokat is megfogalmaz, így könnyű lesz párosítani a borokat az általunk rendelt fogásokhoz.

Előételként szarvasgombás libamájfagylaltot választottunk vaníliás balzsamecettel megvarázsolva. Micsoda meglepetés! Nagyon jó ízű és állagú a "libamájfagylalt" (bár én inkább habnak nevezném), egy fine dining étteremben is megállná a helyét. Tökéletes párosítás hozzá az édes mangó és a balzsamecet. Ízeiben és textúráiban harmonikus, kiegyensúlyozott tányér. Kiváló indítás.

Főételként a következőre esett a választásunk: tejszínes erdei gombákkal táncot járó ropogós kacsamelle, bazsalikomos házi metélttel körítve. A kacsamell jól készült, bár én ennél kissé véresebben szeretem, ez persze csak egyéni preferencia kérdése. A tészta ízletes, krémes, bátor fűszerhasználat jellemzi. Bevallom, először szkeptikus voltam a fenti párosítással kapcsolatban, de itt is sikerült meglepniük, a szó pozitív értelmében. Egyébként kicsivel több roppanós textúra jót tett volna a tányérnak.

Új ruhába öltöztetett somlói galuskával zártuk a sort, melyet áfonyás öntettel és citromfüves habbal koronáztak. A desszert bár édes, mégsem émelyítő, a savak jól kiegyensúlyozzák. Minden kóstolás a desszertből új élmény. Megkockáztatom, ez az újragondolt somlói jobb, mint az eredeti.

Kóstoltuk még:

Mangalicának orjalevese, csigatésztával dúsítva

Tűzdelt vaddisznónak vörösboros szederszószban mártózó combja, burgonyafánkkal

Összegezve: a 4 Évszak Palóc Bistorantban tett látogatásunk felejthetetlen élmény volt, és nem csak a fantasztikus ételek miatt. Kevés étteremben éreztük ilyen otthonosan magunkat hála a csodás környezetnek és barátságos kiszolgálásnak. Bátran ajánljuk az éttermet mindenkinek. Budapesttől csak egy órányira található, már önmagában ezért megéri ide utazni.

Cím: Mátrafüred, Parádi út 8.


Nyitvatartás:
Palóc Bistorant: 11.30-21.00
HS Bár: 09.00-21.00
Házhoz szállítás (minden nap 11.30-21.00 között!): www.palocfutar.hu
Piano estek: pénteken és szombaton 18.30-21.00

Facebook